gfhs logotype c

head Story2017 w

Kursens mål

 
Teoretiska mål för utbildningen är att den studerande ska kunna:
   - Förvandla en idé till en kommersiellt gångbar berättelse
   - Skriva film/ tevemanus efter beställning
   - Skapa en teveserie
   - Behärska klassisk manusstruktur, tema, karaktärsutv, konflikter, mm
   - Skapa en outline från en idé
   - kunna analysera egna och andras manus
 
Teoretiska moment som den studerande ska ha fått insikt/övning i:
   - Kombinera olika genrer
   - Rewrite-processen
   - God kännedom om branschen och dess krav
   - Teoretisk och praktisk kunskap i skådespeleri
   - Hur man säljer en idé/koncept genom pitch, loglines, onepagers, mm

Mer om kursen

Storyutbildningen – en manusutbildning för kommersiellt manusförfattande

 

VAR KREATIV - SKAPA VÄRLDAR - BLI MANUSFÖRFATTARE

Sök till Storyutbildningen, en komplett 2-årig manusutbildning där du lär dig tekniker för att skriva långfilmsmanus, får unika insikter genom att läsa och analysera Oscarsvinnande manus och bygger värdefulla yrkesrelationer genom att få producera en riktig teveserie, som kan vara första steget till att bli en professionell manusförfattare.

 

OBS! Sidan innehåller information som berör läsåret 2017-18. Ny information om höststart 2018 kommer i december när ansökan öppnar.

 

Undervisning av de främsta

Story2.2016Under Storyutbildningens första år får du träna intensivt på att skapa starka manusidéer, bygga upp miljöer och berättelser, skapa trovärdiga karaktärer och dialoger, bygga en solid struktur och bemästra olika dramaturgiska grepp. På detaljnivå lär du dig hur man bygger en emotionellt stark scen, arbetar med temat i filmen och betydelsen av alla branschbegrepp som undertext, akt 2, POV (point-of-view), format och stil, akt 2, pitch och marknad. Räkna med att ditt skrivande och ditt filmtänkande kommer att utvecklas väldigt snabbt redan första året.

År två består till stor del av självständigt manusarbete där du, förutom att du skriver själv, läser kurskamraters manus och ger konstruktiv feedback. Varje student får en professionell mentor för sitt projekt, som ger kontinuerlig feedback under projektet.

Du kommer även att delta i ett ”writing room” och skriva på en teveserie som produceras i ett nära samarbete med Filmcrew-utbildningen på skolan. Genom att få både skriva manus och följa krav och synpunkter från teveseriens showrunner, blir du väl förberedd för att skriva manus enligt beställningar från producenter och regissörer.

För undervisningen står några av världens absolut duktigaste lärare och utbildningen har återkommande besök från etablerade manusförfattare från både Sverige och Hollywood.

I slutet av båda åren får du tillfälle att träffa flera producenter, när skolan anordnar pitchmöten hos några av Sveriges största filmbolag.

 

LÄS
Som studerande på Storyutbildningen läser du minst ett professionellt manus i veckan som vi analyserar utifrån olika aspekter. Du läser och ger också kontinuerligt feedback på dina kurskamraters manus.

SE
Du och dina kurskamrater ser minst en film i veckan som ni också har läst manuset till. Ni måste dessutom se ett flertal teveserier under båda åren, och givetvis en mängd olika filmexempel.

SKRIV
När du går Storyutbildningen skriver du åtminstone tre långfilmsmanus och en teveserie under två år. Utöver detta skriver du flera scener i veckan för att träna på olika tekniker.

PRODUCERA
På Storyutbildningen får de studerande som går andra året skriva en teveserie som sedan produceras av FilmCrew-utbildningen på skolan i samarbete med Storyutbildningen.

 

Utbildningens olika block

Story4.2016KONCEPTUTVECKLING
Konceptutveckling lär dig att använda din konstnärliga och mer intuitiva förmåga. Du får verktyg för att skapa fler och bättre film- och tevekoncept och hur du presenterar dem på ett effektivt sätt. Du lär dig unika tekniker för att bedöma dina idéer, och att skapa tydliga så kallade loglines (korta, säljande förklaringar av manusidéer) som även hjälper dig i ditt skrivande.

STORYTELLING
Här lär du dig hur man bygger en kraftfull berättelse med hjälp av tekniker som professionella manusförfattare från Hollywood använder. Exempelvis hur du skapar ett tema, levande karaktärer och en dramaturgisk struktur, och hur du sedan kombinerar dessa till en mångbottnad berättelse som kan beröra en universell publik.

MANUSFÖRFATTANDE
Du lär dig att skriva starka dramatiska scener, effektiva övergångar och oförglömliga visuella scener. Du lär dig också hur man skriver för att ge en fantastisk läsupplevelse för den som ska läsa och bedöma ditt manus. Du får praktiska tekniker för att bygga historiens olika delar bland annat den viktiga så kallade akt 2 och du får arbeta med att hitta kärnan i historien genom att skriva scener.

PITCH & MARKNAD
Du lär dig pitchteknik från mästarna och får feedback från både dina kurskamrater och professionella producenter. I den här delen får du även viktiga inblickar och insikter i hur branschen fungerar och hur du skapar dig en plattform som yrkesverksam manusförfattare.

 

Story6.2016Kostnader

Undervisningen vid folkhögskolan är kostnadsfri. Kostnader för litteratur, resor, förbrukningsmaterial och teknik betalas av dig som studerande. På Storyutbildningen är den kostnaden 2 000 kr/läsår. Under KOSTNADER kan du läsa mer om olika kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan.

 

 

  

Kontaktperson

 

arvid

Arvid Unsgaard, lärare
tel 070-438 09 26
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

     

Bra att veta

  • Plats: Fårösund
  • Kurstid: 28 aug 2017 - 7 juni 2018
  • Sista ans.dag: Ansökan stängd
  • Studietakt: 100%
  • Längd: 2 år
  • Studiestödsnivå: Eftergymnasial nivå (B1)

Ansökan och antagning

 
Ansökan

 

Du kan antingen göra en webbansökan eller ansöka via vår ansökningsblankett.

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Storyutbildningen. OBS! Ej originalhandlingar

Personbevis (inte äldre än 3 månader)

- Betyg 

- Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev på 1-3 sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen samt om dina drömmar och mål

- En sammanfattning (cirka en A4-sida) av en befintlig, valfri kommersiell film som är högst 20 år gammal

- Skriva två olika scener, med början - mitt - slut

 

Scen 1 går ut på att skriva en scen där du introducerar en karaktär på ett minnesvärt sätt.
Att introducera en karaktär är viktigt, speciellt i akt 1. Deras introduktion kommer avgöra för hur läsaren ser på karaktären framledes i manuset. Tänk igenom vilken information du vill ge till läsaren.

Längd: max 2 sidor.

Scen 2 går ut på att skriva en scen där någon berättar eller visar att personen älskar någon utan att orden ”jag älskar dig” sägs.

Längd: max 2 sidor.

 

Antagning

 

Efter att ansökningstiden gått ut görs ett urval av sökande som intervjuas per telefon. Besked om antagning ges i månadsskiftet juni–juli. 

 

Ansökan stängd