gfhs logotype c

header3

Kursens mål

 

Utbildningen är för studerande som vill utveckla sina musikaliska färdigheter. Den är också en förberedande utbildning inför högre musikstudier på exempelvis musikhögskola.

 

Mer om kursen

Folkmusik – gitarr, sång, ensemblespel. Vi är Musiklinjen för dig!

OBS! Sidan innehåller information som berör läsåret 2017-18. Ny information om höststart 2018 kommer i december när ansökan öppnar.

w20Musik20Folkan20Hemse20435 web

Vi är stolta att kunna erbjuda dig musikutbildning i vårt fina musikhus med ändamålsenliga lokaler där akustiken är anpassad att fungera för vår verksamhet. Musikhuset är tillgängligt dygnet runt för dig som studerar på musiklinjen. Vi har också en konsertlokal, Gullinsalen, med scen och plats för cirka 150 personer. I direkt anslutning till konsertlokalen finns en modern inspelningsstudio.

"Mina två år på musiklinjen i Hemse var väl investerad tid. Att få vistas i en sådan inspirerande miljö, möjlighet att utforska min musikalitet samt få tid att tänka var otroligt värdefullt för mig. Studierna gav mig många verktyg för att kunna utvecklas och kunskaperna jag fick har jag nytta av varje dag."

- tidigare deltagare på Musiklinjen 

Våra inriktningar

Gitarrprofilen utgår från den akustiska gitarren. Vi jobbar med olika genrer och tekniker och du får möjlighet att utvecklas både som solist och i samspel med andra. Gitarrprofilen samarbetar ofta med t ex sångprofilen.

Sångprofilen är en genrebred utbildning där du studerar solo- och ensemblesång i olika genrer samt scenisk och musikalisk gestaltning. Undervisningen sker både individuellt och i grupp. Samarbeten sker ofta med gitarr- eller ensembleprofilen. 

Ensembleprofilen passar dig som vill vidareutveckla ditt ensemblespel i olika genrer. Vi utgår i första hand från akustiska instrument. Profilen samarbetar även sångprofilen i olika projekt. 

Folkmusikprofilen är en utbildning i svensk folkmusik och är öppen för alla instrument (även sång). Här får du utveckla ditt låtspel både som solist och i ensemble.


Samarbeten över "profilgränserna"
Sång-, ensemble- och gitarrprofilen samarbetar ofta i projekt där vi utforskar olika genrer. Det kan vara teman som Visa, Irländsk folkmusik eller kanske Beatles. Inför våra större konserter blandas alla linjens profiler, t ex till julkonsert. Dessa konserter är ofta mycket välbesökta och uppskattade! 

Ansvarig för musiklinjen är Mats Hallberg

Högt i tak på musiklinjen
På Musiklinjen är det högt i tak och du har stora möjligheter att påverka utbildningens innehåll - allt utifrån nivå, önskemål och behov! Undervisningen sker både enskilt och i grupp. Vi anser att gruppen är viktig för individens utveckling och arbetar därför mycket för att få till en grupp som fungerar och samarbetar samt för att du som individ ska känna trygghet. Vår ambition är att du som går på musiklinjen ska utveckla dina musikaliska färdigheter så att du efter ett eller två år ska känna dig styrkt att gå vidare till t ex högre musikutbildningar eller andra utbildningar.

Viktigt i utbildningen är att du som studerande är delaktig i lärprocessen och tar ansvar. Detta för att stärka och uppmuntra den enskildes kreativitet och fantasi i sökandet efter den personliga identiteten i musicerandet. På Gotlands folkhögskola ges du tid och möjlighet att möta och inspireras av andra. Kanske hittar du här människor att samarbeta med - förebilder eller vänner för livet!

web musik2web musik

Eget musikhus

I musikhuset är det alltid något på gång; man övar, musicerar tillsammans eller träffas, umgås och bara är. För dig som musikstuderande blir musikhuset något av ett andra hem. På onsdagskvällar arrangeras "Mitt i veckan på Folkan", en serie kulturevenemang där Musiklinjens studerande ofta bjuder in till exempelvis Musikcafé och SpelÅDanskvällar. Då blir det, under lättsamma former, ytterligare tillfälle att uppträda inför publik.

Som musikstuderande har du tillgång till skolans lokaler dygnet runt, vilket ger dig unika möjligheter till samspel och övning även under kvällar och helger. Konserter är en betydande del i utbildningen och musiklinjen i Hemse är en viktig hörnsten i det gotländska musiklivet.

Schemabrytande aktiviteter som temadagar, konserter och föreläsningar är återkommande inslag i studierna och i skolans närhet finns ett flertal ideella föreningar som arbetar för ett rikt kulturliv även på kvällstid. Är man intresserad av att motionera finns tillgång till gymnastiksal på skolan samt badhus och gym i närheten.

Kostnader

Under KOSTNADER kan du läsa om olika kostnader som betalas av studerande på folkhögskolan.

Allmänna linjen inriktning musik

Du som inte är klar med gymnasiet och vill kombinera studier på allmänna linjen med musik kan söka till Allmänna linjens årskurs 3 med musikinriktning. Där kan du, förutom ämnena svenska, matematik, engelska och kanske något mer ämne som du behöver, ha musik 6-7 timmar/vecka tillsammans med övriga deltagare på Musiklinjen. Det kan vara ämnen som musikteori, kör och instrumentalmusik. För att söka till den här kursen bör du ha spelat något instrument tidigare (även sång räknas som instrument).

 

 

Kontaktperson

matshallbergMats Hallberg, kursansvarig och lärare
tel 070-548 43 26
e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 

 

Bra att veta

  • Plats: Hemse
  • Kurstid: 28 aug 2017 - 17 maj 2018
  • Sista ans.dag: Löpande ansökan
  • Studietakt: 100%
  • Längd: 1–2 år
  • Studiestödsnivå: Gymnasienivå (A2)

Ansökan och antagning

 
Ansökan

 

Du kan antingen göra en webbansökan eller ansöka via vår ansökningsblankett.

 

Detta ska du bifoga till din ansökan till Musiklinjen. OBS! Ej originalhandlingar

 

- Musiklinjens egna ansökningsblankett (finns här)

Personbevis (inte äldre än 3 månader)

Betyg

Eventuellt arbetsbetyg/intyg 

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen

- En inskickad ljud- eller filmfil eller delta på provspelning.

 

Läs mer här!

Antagning 

Vi bjuder in till provspelning på folkhögskolan i Hemse 23 maj. Om du har svårt att komma på provspelningen kan du skicka en inspelning tillsammans med din ansökan. Beroende på vilken profil du söker krävs olika inslag i din inspelning. Läs mer om detta här! 

 

Ansökan stängd